Jdi na obsah Jdi na menu
 


25. 9. 2012

2011 Ostrava

Knihovnický happening se v roce 2011 konal v Ostravě, kam Knihovna města Ostravy coby Městská knihovna roku 2010 pozvala knihovníky celé republiky na zahájení 15. ročníku Týdne knihoven tentokrát s mottem „Patnáctý kraj ČR – kraj knihoven“. Ostrava knihovníky přivítala sluníčkem a krásným teplem. Mnohé neznalé překvapila tím, jak zelené a upravené město to je. Sjelo se přes 200 účastníků, aby netradičním způsobem pobavili sebe, kolegy i veřejnost.

Odpoledne se vydal z ústředí Knihovny města Ostravy veselý recesistický původ směrem k Masarykovu náměstí, kde probíhal hlavní program happeningu. V čele průvodu vyhrávala hornická kapela, za ní bylo vidět knihovnice i knihovníky v maskách, převlecích, s transparenty nebo balónky a kolem překvapené obyvatele či návštěvníky města Ostravy. 

Studentská kapela plynule přešla na pódium, aby na úvod zahrála ještě pár ostravských hornických  písní. Po muzice následovaly již tradiční zdravice družstev a soutěže na téma knihovny nebo region, které zajímavě a s humorem provázel moderátor Aleš Juchelka. Soutěžní týmy se musely utkat ve čtyřech disciplínách, musely například odhadnout vzdušnou vzdálenost svého města od Ostravy a svoji co nejlépe výtvarně pojatou směrovku umístit na živý rozcestník, a to ještě na správnou světovou stranu. Překlad vět z ostravštiny byl asi největším problémem, především pro vzdálenější účastníky.

Během soutěží došlo i na vyhlášení ceny MARK 2011 o nejlepšího knihovníka či knihovnici do 35 let. Zlata Houšková nás trošku napínala, ale asi nikdo nebyl překvapen, když cenu získala Helena Selucká z Knihovny jiřího Mahena v Brně, která je v republice známá svou propagací aktivit pro děti či čtenáře se specifickými potřebami.

Po všech těch soutěžích i předání cen soutěžním týmům samozřejmě nesmělo chybět naplnění putovního knihovnického poháru šampaňským, čehož se s radostí ujali Vít Richter, ředitel Knihovnického institutu NK ČR, a Miroslava Sabelová, ředitelka Knihovny města Ostravy. Závěrečnou tečkou pak bylo vypuštění devadesáti balónků symbolizujících devadesát let fungování Knihovny města Ostravy.

Happeningové veselí na náměstí skončilo předáním štafety do Písku, kde je naplánovát happening roku 2012. Program ale pokračoval např. návštěvou knihovny, věže Nové radnice či procházkou po městě. V podvečer se pokračovalo rautem v restauraci v prostorách Nové radnice, kde se o zpříjemnění atmosféry postarala kapela L.A. Sunday s temperamentní černošskou zpěvačkou a také členové Dodivadla se dvěma aktovkami. No a co by to bylo za návštěvu Ostravy, kdybychom večer nenavštívili Stodolní ulici.

Na sobotu byly pro účastníky happeningu připraveny dvě exkurze po industriálních památkách - do Dolní oblasti Vítkovic a Hornického muzea na Kandelu. Také všichni, kteří nestihli páteční prohlídku ústředí KMO, to mohli v sobotním dopoledni dohnat. Jihočeši si prohlédli knihovnu, která ocenění Městská knihovna roku 2010 získala zcela oprávněně a poté ještě navštívili Slezský hrad, který je uchvátil využitím, sochařskou výzdobou a žitím. Tak mnohonásobně využívanou a oživenou historickou památku jsme už dlouho nenavštívili.

 

 

Náhledy fotografií ze složky 2011_Ostrava