Jdi na obsah Jdi na menu
 


13. 6. 2013

Setkání s Bílou paní v Žirovnici červen 2013

Setkávání spřátelených knihoven na rozmezí Jihočeského kraje a Vysočiny aneb 8. setkání jarošovských, kamenických, novovčelnických, rodinovských a žirovnicích dětí a knihovnic se starosty obcí a spisovatelkou Alenou Ježkovou na zámku v Žirovnici

  Na pátek 7. června jsme se moc těšili. Zúčastnili jsme se v pořadí již 8. setkání dětí a knihovnic se starosty a spisovatelkou Alenou Ježkovou. Tentokrát na Zámku v Žirovnici. Knihovnice Petra Sedláková nás přivítala na nádvoří a seznámila nás s odpoledním programem. Představila nám žirovnického pana starostu, který nás všechny pozdravil a přivítala mezi námi i spisovatelku Alenu Ježkovou, patronku naší knihovny.  

Pak už nás všechny čekala stanoviště plná úkolů, za které jsme získávali mince.  

A nebyly to úkoly jednoduché. Tvořili jsme básničku z vybraných slov, skládali jsme mapu města Žirovnice, ke spisovatelům jsme přiřazovali jejich knihy, tvořili jsme nejkrásnější jitrnici z novin a silonek, poznávali jsme léčivé i jedovaté rostliny, popisovali jsme příběhy na freskách. Vyráběli jsme také erb a skládali řeč pro zámeckou paní. Na stanovištích jsme se setkávali s pohádkovými bytostmi. Osobně jsme například poznali barona Prášila a žirovnický vodník nám zahrál na kytaru. 

Zámkem nás provázela Bílá paní, která nám vyprávěla spoustu zajímavých příběhů ze života žirovnicích lidí v dřívějších dobách. Na závěr jsme Bílé paní předali získané mince a obdrželi jsme šifru, která nám ukázala cestu za pokladem. Ten jsme našli v zámeckém sklepě. Odnést jsme si ho mohli až po zodpovězení několika otázek. 

O Žirovnici jsme se toho hodně dověděli a užili si s kamarády super páteční odpoledne.  

Maruška Nováková, 5. A