Jdi na obsah Jdi na menu
 


21. 5. 2012

2012 Český Krumlov

 

LITERÁRNÍ ŠUMAVA 2012
V ČESKÉM KRUMLOVĚ
 
 
Literární Šumava je pro jihočeský a západočeský SKIP už tradiční a letitá akce konající se v různých lokalitách Šumavy.
V posledních letech se tyto akce konají spíše v podhůří Šumavy, ale to jim nic neubírá na zajímavosti a atraktivitě.
 
Letošní Literární Šumava, se konala ve dnech 17. – 19. května 2012,
proběhla v Českém Krumlově a zúčastnilo se jí celkem 41 knihovnic z jihočeského, západočeského regionu a dvě kolegyně z Prahy (které se této akce zúčastňují již pravidelně).
 
Účastnice se sešly v českokrumlovské městské knihovně, která sídlí v krásné budově bývalé prelatury, kde je také přivítala ředitelka knihovny Mgr. Karla Votřelová spolu s předsedkyní jihočeského SKIPu Ivanou Troupovou a zahájily za účasti starosty města Mgr. Dalibora Cardy a místostarostky Ing. Jitky Zikmundové toto setkání.
 
Následovala velice zajímavá beseda s akademickým malířem a  ilustrátorem dětských knih Jindrou Čapkem, který pohovořil nejen o svých nelehkých uměleckých začátcích komplikovaných emigrací, ale ukázal i jednotlivé fáze tvorby ilustrací a nechal přítomné nahlédnout do stylu a postupů své profese.
 
Večer byl „volný“, ale v příjemném prostředí restaurace Gotika, kde bylo společné posezení, ale stejně se „pracovalo“. Chtě nechtě – vždycky to sklouzne na tolik podobné pracovní problémy a zkušenosti.
 
Další den začal skvostně – za mírně mrazivého, ale už prosluněného rána
se účastnice docela časně sešly před domem – Fotoateliérem Seidel, místem života a tvorby významných fotografů Šumavy Josefa a Františka Seidlových.
Jejich dům je secesní a byl i jejich ateliérem, který překvapivě zůstal dochován i s bohatým archivem skleněných negativů. Po náročné rekonstrukci je zpřístupněn veřejnosti. Budova vypráví o počátcích fotografie, tváři obyvatel města před sto lety, ale i o Šumavě té doby.
Kdo je v Krumlově, nemůže si nechat ujít Schiele Art Centrum, takže se poté zájemkyně nasměrovaly právě tam. Momentálně je tam instalovaná výstava Humor v umění – karikaturisté Vladimír Jiránek a Jiří Slíva. Bylo potěšující a úsměvné jak jsme se bavily už tím, jak se od různých exponátů ozývaly výbuchy smíchu kolegyň.
Po obědě byla plánovaná návštěva Hradního muzea , věže a zámeckého parku. Bylo to pohodové a příjemné odpoledne, z věže nádherné výhledy, park jarně rozkvetlý, pro účastnice to bylo skutečně odpoledne plné nových poznatků a dojmů.
 
Navečer byla domluvena beseda s Ing. Petrem Hudičákem, který přítomné zasvětil do zpracování a digitalizace archivu Josefa Seidla a zároveň ukázal i některé Seidlovy fotografie dokumentující život v Českém Krumlově a na Šumavě v 1. polovině 20. století.
Plánovanou podvečerní procházkou městem druhý společný den vrcholil a bylo to
úžasné; osvětlený Krumlov a k tomu hlas příjemné a fundované průvodkyně, kterou byla naše kolegyně - knihovnice z Větřní, Marie Kalistová. Ta se své role zhostila na jedničku, a ač byla mírně zdravotně indisponovaná, ochotně a obětavě se zájemci chodila, povídala a ukazovala krumlovské zajímavosti.
 
 
Sobotní dopoledne v Římově - a bohužel - na plánovanou 6 km dlouhou trasu Křížové cesty nebylo dost času. Protože průvodkyně kostela v Římově měla pro nás tolik informací, že nebylo v našich silách celou cestu absolvovat, a proto jen malá ochutnávka. Ale lze to brát třeba jako nabídku nebo tip na rodinný výlet.
Na sobotní odpoledne byla totiž ještě domluvená malá vlastivědná procházka s průvodkyní po centru Českých Budějovic (s knihovnicí Jihočeského muzea).
 
A pak už směr nádraží a cesta domů.
 
Na závěr – skutečně srdečné poděkování krumlovským knihovnicím za nápaditou      a bezchybně zvládnutou organizaci 16. ročníku Literární Šumavy.
 
Naše západočeské kolegyně jsou pro příští rok organizátorkami 17. ročníku, takže zaznělo i pozvání v roce 2013 do Domažlic a okolí.
 
 
Zpracovala: Marie Hejnová, Ivana Troupová
Dne 21.5.2012
 
 

Náhledy fotografií ze složky 2012_Krumlov