Jdi na obsah Jdi na menu
 


7. 5. 2009

2008 Strakonice

Malé podzimní setkání – v roce 2008 už patnáctý ročník pravidelných setkání knihovníků jihočeského kaje (a několika Pražáků) v některé z jihočeských knihoven konané za pravidelné podpory dotačního programu Ministerstva kultury ČR Knihovna 21. století. Letošní takřka jubilejní setkání mělo ještě několik dalších zajímavých zvláštností. Jednak se konalo 40 let poté, co byl SKIP založen, jednak nebylo jen v jedné knihovně a jednak šlo i o setkání různých kultur.
V letošním roce slavil SKIP 40. výročí svého založení a to Jihočeši samozřejmě neopomenuli. Takže na Malém podzimním setkání byla k vidění výstavka k tomuto výročí a ocenili jsme pamětníky, všechny grafickým listem a přítomné kytičkou.
Navštívili jsme letos tři knihovny Strakonicka. Šmidingerovu knihovnu ve Strakonicích (http://www.knih-st.cz ), která slaví 165 výročí založení a loňskou zdařilou rekonstrukci. Místní knihovnu ve Lnářích, kterou zřizuje obec s ani ne 800 obyvateli, ale přesto patří k profesionálním knihovnám kraje s velmi kvalitní činností (viz webové stránky: http://www.knihovnalnare.wz.cz) a Městskou knihovnu Blatná, kde jsou knihovnice také velmi vstřícné a činnost zajímavá (viz webové stránky: http://www.mesto-blatna.cz/knihovna).
A setkání kultur? První překvapení nás čekalo hned po příchodu do Šmidingerovy knihovny. Některé kolegyně nás vítaly oblečené do pravého indického sárí či pandžábí, některé z nás byly okamžitě odvedeny a převlečeny do téhož. Takže večeru s blahopřáním bylo přítomno 13 indických krasavic. A slavnostní zahájení přestaviteli města podbarvovala keltská muzika. Řeklo by se Strakonice, to jsou fezy a dudáci, ale vše bylo jinak. Slavnostní zahájení obstarala jednak Dana Wimmerová jako bývalá předsedkyně Jihočechů, jednak představitelé města Strakonic. Knihovnou nás provedla její ředitelka Ivana Parkosová, která byla s metodičkou Irenou Ploškovou hlavní hostitelkou setkání. Poté následovala zasvěcená přednáška bývalé kolegyně, nyní fotografky a znalkyně Indie Kamily Berndorffové spojená s módní přehlídkou. Celou přehlídkou doprovázela keltská hudba hraná skupinou Shrivers, která poté dostala příležitost k samostatnému představení a zavedla nás zase úplně jiným směrem, přesto neméně zajímavým a úžasným.
A další den jsme se vypravili poznávat kouty Strakonicka – Lnáře a Blatnou. V obou místech jsme samozřejmě navštívili knihovnu, ale nejen tu. Místní knihovna Lnáře sídlí v bývalé tvrzi sousedící se zámkem, který patříval vládě. Mnoho z nás v něm bylo poprvé. A většina z nás byla nadšená z knihovny, galerie, prohlídky zámku či muzea koček, což vše jsme navštívili během návštěvy Lnář.
A město Blatná? Začali jsme samozřejmě v knihovně, pokračovali prohlídkou muzea, které sídlí jen o patro výš a jehož bývalý ředitel Karel Petráň je také bývalým knihovníkem. Nejenže nás provedl muzeem, ale zároveň nás seznámil s historií Blatné a ukázal nám kostel Nanebevzetí Panny Marie. Samozřejmě jsme nemohli vynechat ani vodní zámek Blatná, asi nejznámější místní památku.

Takže ve všech místech bylo na co koukat, co poslouchat, ve všech knihovnách nás kromě knihovníků přivítali také starostové, což vypovídá i o dobré spolupráci knihoven a jejich zřizovatelů, všude jsme se dozvěděli něco zajímavého a teď můžeme jen vzpomínat a těšit se na další Malé podzimní setkání, tentokrát v Chýnově.

 

Náhledy fotografií ze složky 2008_Strakonice