Jdi na obsah Jdi na menu
 


25. 7. 2014

2014 Kovářov

 

Setkání jihočeských starostů a knihovnic v roce 2014 v obci Kovářov u Milevska.

 

 

Letos se uskutečnil již třetí seminář starostů a knihovnic Jihočeského kraje. Již tradiční pořádání společného semináře pro zřizovatele knihoven – starosty nebo starostky a jejich knihovnice uspořádal Jihočeský Spolek pro obnovu venkova (SPOV) a jihočeská regionální organizace profesního spolku Svazu knihovníků a informačních pracovníků (SKIP) a MAS (malé akční skupiny – konkrétně Místní akční skupina Střední Povltaví), Ministerstvo zemědělství a obec Kovářov.

První předchozí setkání se uskutečnilo v červenci 2012. Byl uspořádán první společný seminář v Chelčicích - Kam kráčíte (Quo vadis) – jihočeské knihovny a jihočeský venkove?.

Druhé setkání v roce 2013 se konalo v obci Novosedly nad Nežárkou a téma semináře: Komunální informatorium – aneb rodina a venkov.

Letošní seminář se uskutečnil ve dnech 10. a 11. července 2014 v obci Kovářov u Milevska.

Ubytováni jsme byli přímo na břehu Orlické přehrady – v areálu Marina Orlík v pěkných apartmánech.

Semináře se zúčastnilo okolo 35 zástupců obcí a knihoven z Jihočeského kraje.

A co bylo na programu semináře?

Letos jsme se zabývali aktivitami k vyhlášenému ROKU RODINY.

První blok prezentací se týkal práce se seniory např. Volnočasové aktivity pro seniory (Domov pro seniory v Kaplici), Virtuální univerzita 3. věku (Městská knihovna v Písku), Zajištění výkonu regionálních funkcí knihoven (Mgr. V. Pillerová z NK Praha), MAS (Malé akční skupiny) a jejich činnost v roce 2014, Program obnovy venkova v Jihočeském kraji…

Odpolední program byl rozdělen na dvě části.  Blok pro knihovníky byl věnován – setkání absolventů rekvalifikačních kurzů Knihovna-informační centrum obce, od jehož realizace uplynulo 10 let. Navštívili jsme Obecní knihovnu v Kovářově, kde jsme se seznámili také s historií a současností obce. Absolventky kurzu pohovořily o využití získaných poznatků z kurzu ve své praktické činnosti v knihovnách.

Absolventi rekvalifikace byli také úspěšní v rámci soutěže Vesnice roku – ocenění Jihočeská knihovna roku. A to Sepekov (2002 – získala i celostátní ocenění Knihovna roku), Horní Stropnice (2003), Božetice (2005), Besednice (2006) a Křemže (2014).

Část odpoledního programu pro starosty, jehož garantem bylo Ministerstvo zemědělství, navazovalo na aktivity Celostátní sítě pro venkov, která se zaměřuje na zlepšení kvality života ve venkovských oblastech – Za lepší venkov.

Společně jsme pak navštívili nedaleko Kovářova zážitkové centrum Zeměráj, které je umístěné na ploše 9 hektarů najdete zde více než stovku různých her, hlavolamů a dobrodružných úkolů podporujících kreativitu, pozornost, zručnost, obratnost … Jsou zde interaktivní programy v reálně ztvárněném prostředí vesnice z období raného středověku, můžete si projít přírodní stezku s mnoha zábavnými i naučnými úkoly a vyzkoušet si svou fantazii v herních výstavních prostorách. Hodiny a hodiny zde mohou děti běhat, přelézat, vymýšlet, tvořit a objevovat. Krásu české přírody a historie zde vnímáte nejen zrakem a sluchem, ale také prostřednictvím svých bosých nohou, všeho se můžete dotknout, vše si vyzkoušet, ochutnat, procítit….. I když v závěru naší prohlídky začalo pršet, všem se zde líbilo a odnesli si velký zážitek.

Po společné večeři následovalo společné neformální posezení starostů, starostek a knihovnic.

Páteční dopoledne začalo programem s informací o  Programu obnovy rodiny o setkání v Lukách nad Jihlavou. Další byla prezentace o zajímavém projektu TOULAVA – o zajímavých turistických destinacích, náměty na výlet, poznávání krás přírody, turistické zajímavosti … Po té jsme vyrazili na rozhlednu Onen Svět, kde jsme se rozhlédli po okolní přírodě a krajině, rozhledna leží na pomezí Jihočeského a Středočeského kraje.

Odtud jsme se vrátili do místa svého ubytování – Marina Orlík, kde jsme společně poobědvali. Po obědě byl celý seminář zakončen příslibem  dalšího  uskutečnění dalšího ročníků semináře – tradice setkávání jihočeských zástupců samosprávy a knihovnic.

Těšíme se na další setkávání.

Ivana Troupová – předsedkyně Jč SKIP (Svazu knihovníků a informačních pracovníků)