Jdi na obsah Jdi na menu
 


11. 12. 2017

2017 Setkání knihovníků z míst UNESCO

Setkání knihovníků z míst České republiky zapsaných do seznamu památek UNESCO.

 

Město Český Krumlov slaví v prosinci 25 let od zapsání do seznamu památek UNESCO. V rámci připomínání tohoto zápisu vznikla myšlenka pozvat do Českého Krumlova knihovníky z knihoven České republiky z míst zapsaných do stejného seznamu. V České republice je takovýchto míst 12 a jejich představitelé se pravidelně scházejí, protože řeší podobné radosti i starosti s ochranou míst a památek, které jim k zápisu pomohly. Nápad pozvat také knihovníky uchopil regionální výbor jihočeského SKIPu a setkání se uskutečnilo ve dnech 5. – 7. prosince 2017.

Setkání se zúčastnilo 28 knihovníků z 11 míst, nepřijeli pouze kolegové ze Žďáru nad Sázavou. Ne všichni účastníci zůstali po celé tři dny, ale doplnili je Jihočeši, které program setkání zaujal a měli chuť poslechnout si některé přednášky nebo se podívat na zajímavá místa. O Českém Krumlově, jeho zápisu a památkách a o starostech s tím spojených nám povídal starosta města Dalibor Carda a radní Jitka Zikmundová. Oba hodnotili přínos zápisu do seznamu památek, ale také nároky na město a jeho obyvatele. Českým Krumlovem, který má necelých 13 tisíc obyvatel, ročně projde přes 1 milion turistů a je to znát na každém kroku. I v prosinci jsme potkávali skupiny turistů a vlastně už neexistuje období, které by bylo mimo sezónní. Přesvědčit občany, že radnice nemyslí jen na turisty, ale i na ně patří k úkolům, se kterými se zastupitelé stále potýkají.

I knihovníci se samozřejmě chtěli podívat, čím je Český Krumlov proslulý. Navštívili jsme prostory zámecké knihovny, barokního divadla, opravených klášterů minoritů a klarisek nebo Museum fotoateliér Seidel. Prošli jsme se podvečerním městem. Samozřejmě jsme navštívili i Městskou knihovnu v Českém Krumlově, která je jednou z mála kulturních institucí právě v centru města. Knihovna sídlí v budově bývalé prelatury a chce být právě místem, které bude otevřené především místním občanům.

Setkání jsme ukončili v oddělení historických fondů Jihočeské vědecké knihovny ve Zlaté Koruně. Přeci jen jsme byli samí knihovníci, takže možnost podívat se na poklady z historických fondů všechny lákalo. A kolegy Jindřich Špinar o svých fondech umí moc hezky povídat.

Jsme rádi, že jsme se setkali, měli jsme možnost se blíže poznat a vyměnit si zkušenosti. Nevadilo ani, že jsme byli namícháni z velkých (Praha, Brno, Olomouc) i malých (Lednice, Holašovice) míst, základní zkušenosti máme podobné. A budeme moc rádi, když se setkání zopakuje na dalších místech, stejně zajímavých jako je Český Krumlov. Děkujeme také za podporu z dotačního programu Ministerstva kultury.

Fotografie jsou vystaveny na stránkách Městské knihovny v Českém Krumlově: http://www.knih-ck.cz/index.php?page=fotofl&gid=390 nebo na adrese: https://lida27.rajce.idnes.cz/Setkani_knihovniku_z_mest_v_UNESCO