Jdi na obsah Jdi na menu
 


19. 3. 2015

2015 Třinec

 

 
   
 
  Za knihovnami a zajímavostmi Moravskoslezského kraje a Krakova

 

 

 

 

 

          V dubnu 2015 vyrazili jihočeští knihovníci za pravidelným poznáváním zajímavých knihoven, měst a památek. Tentokrát jsme se vypravili napříč celou republikou i za její hranice. Cílem byl Moravskoslezský kraj a polské město Krakov.

          Aby cesta nebyla tak dlouhá, zpestřili jsme jí zastávkou v Městské knihovně v Tišnově, která je vyhlášená výbornou prací s dětmi, které chodí do knihovny rády trávit volný čas. Vždyť byla a určitě právem, vyhlášená Kamarádkou knihovnou hned při prvním ročníku této soutěže. Přestože jsme dojeli pozdě, přivítali nás s úsměvem, kávou a koláčky. Nestačili jsme se divit, co všechno se dá v poměrně malé knihovně (Tišnov má necelých 9 000 obyvatel) dělat. Tolik akcí pro dětí, kulturních pořadů, vzdělávání či výtvarných dílen nestihnou knihovny ve větších městech.

          Pokračovali jsme do další knihovny vyhlášené bohatou a pestrou kulturní a vzdělávací činností, do Městské knihovny Třinec. I tam jsem dorazili se zpožděním, ale bez ohledu na podvečerní čas jsme byli mile uvítáni. Knihovna sídlí v rozšířených rekonstruovaných prostorách a my mohli jen závidět prostory, účelné vybavení, množství míst k posezení, hraní či akcím. s úžasem jsme vnímali rozsah jejich práce s dětmi či dospívajícími. Až jsme si říkali, kdy je čas na samotné výpůjční služby. Kreativita třineckých knihovníků je neuvěřitelná. Na ubytování do Frýdku-Místku jsme dorazili skoro za tmy.

          V sobotu nás čekal výlet do krásného historického Krakova. Prohlídku jsme začali na hradě Wawel, potom procházkou do Starého města na Hlavní rynek s věží a tržnicí. Během individuálních prohlídek bylo možné navštívit množství kostelů, tržnici, obhlédnout hradby s Barbakanem či navštívit muzea, zahrady a obchody. Večerní procházka Frýdkem-Místkem dokončila poznávání měst.

          V neděli jsme zatočili směrem domů. Nejeli jsme ale přímo. První zastávkou byly Hukvaldy. Obec je rodištěm Leoše Janáčka a svého slavného rodáka si neustále připomíná, nejen v rodném domku a muzeu, ale také hudebním festivalem na hradě tyčícím nad obcí. Hrad Hukvaldy byl jedním z největších moravských hradů, dnes je z něj známá a hojně navštěvovaná zřícenina. Je obklopený oborou se sochou Lišky Bystroušky, plná laviček k zastavení a pozorování nádherně rostlých stromů. Na hradě se koná velké množství kulturních akcí. V den naší návštěvy se na hrad začínaly scházet čarodějnice všeho druhu a chystaly slet. My jsme bohužel nemohli zůstat ani jako účastníci ani jako diváci a museli jsme pokračovat dál.

          Další zastávkou byl Nový Jičín. Krásné historické město, v nedělním dopoledni tiché, upravené, zalité sluncem. Nás tentokrát nezajímala historie města či její rodáci, případně generál Laudon, který zde umřel, ale klobouky. V Žerotínském zámku je umístěno muzeum, které mapuje historii výroby klobouků ve městě. Kromě expozice mají i klobouky na vyzkoušení a tam jsme neodolali. Zkoušeli všichni, vybrali si ženy i muži a moc jsme si to užili. Pak už nás čekal jen oběd a cesta domů. Na té jsme stačili probrat navrhované změny stanov podle nového občanského zákoníku a vytipovat cíl další cesty za poznáním. Takže napřesrok plánujeme směr Východní Čechy, novou královohradeckou knihovnu a Kuks a Litomyšl. Počasí nám letos opět přálo, vrátili jsme se všichni v pořádku a včas a už se můžeme těšit na další akci.

 

 

 

Fotografie najdete na adrese: http://vendula720.rajce.idnes.cz/Zajezd_jihoceskeho_SKIPu_duben_2015/ a http://lida27.rajce.idnes.cz/Trinec/