Jdi na obsah Jdi na menu
 


21. 3. 2016

2016 Hradec Králové

 

 

Za knihovnami a zajímavostmi Královéhradecka

(ve dnech 15. až 17. dubna 2016)

Členky a členové jihočeského SKIPu se každoročně z jara vypravují za poznáním zajímavých knihoven a pamětihodností nejen České republiky. Letos v dubnu byl cílem Hradecký kraj. Lákaly nás dvě knihovny - Knihovna města Hradec Králové v nových prostorách navrhovaných architektem Davidem Vávrou a Městská knihovna Slavoj ve Dvoře Králové, která je vyhlášená svojí aktivitou především v Klubku, ale nejen v něm. A obě jsme zvládli, dokonce někteří účastníci projevili zájem i o Studijní a vědeckou knihovnu v Hradci Králové, takže jsme se podívali i tam.

            Pátek byl věnován pouze Hradci Králové. Začali jsme rychlým obědem a poté prohlídkou Knihovny města. Bývalá továrna přestavěná na knihovnu byla velmi pěkně navržena architektem Davidem Vávrou. Můžeme závidět dostatek prostoru, krásné stylové vybavení, jednotné barevné pojetí celé knihovny a velkorysé pojetí. Pro knihovníky je určitě těžší zvládnout tak velké prostory, ale mají možnost kromě standardních knihovnických služeb i pořádání mnoha kulturních a vzdělávacích akcí. Po prohlídce jsme využili také literární kavárnu, která je součástí knihovny. Po ubytování jsme se vypravili na procházku městem, kterou nám trochu pokazil déšť. Přesto jsme střed města prošli, památky prohlédli a v malé skupince navštívili i Studijní a vědeckou knihovnu v Hradci Králové. Večer už měl každý svůj program.

            V sobotu nás kromě knihovny čekaly i zajímavosti. První byla na řadě návštěva hospitalu Kuks, který se po nákladné rekonstrukci rozsvítil do krásy. Počasí nám sice příliš nepřálo, ale už příchod k hospitalu je monumentální. Prohlídka byla zajímavá, měli jsme štěstí na mladého, příjemného průvodce, který uměl historii i výklad oživit humorem. Po přejezdu do Dvora Králové nad Labem jsme začali v knihovně. Při povídání o jejích aktivitách jsme jen zírali, co se dá v tak málo lidech stíhat. Energie ředitelky knihovny Marty Staníkové byla nakažlivá a nabíjela nás. Je krásné, že máme v oboru kolegy, kteří svou práci dělají s takovým elánem a nadšením. Jako překvapení nám připravila prohlídku místního kostela sv. Jana Křtitele, kde byl ve věžní kopce nalezen Rukopis královédvorský. A co by byla návštěva Dvora Králové bez návštěvy vyhlášené ZOO. Bez ohledu na počasí jsme v ní strávili příjemné odpoledne.

            Neděle nás přivítala sluníčkem, takže nálada byla příjemná. Bez ohledu na jarní termín jsme zahájili den v Muzeu betlému v Třebechovicích pod Orebem. Nejznámější třebechovický právě prochází rekonstrukcí, takže jsme ho neviděli kompletní a v provozu, ale zase bylo zajímavé sledovat, jak složitý mechanismus takový betlém je. A viděli jsme také množství dalších jiných betlémů. Z Třebechovic jsme vyrazili do Litomyšle, kde jsme strávili čtyři hodiny. Na prohlídku tak krásného města plného krásně zrekonstruovaných památek, parků a zajímavostí to nebylo moc, ale čekala nás ještě cesta domů, takže víc času nebylo.

            Cesta za knihovnami a zajímavostmi se i letos vydařila, počasí nám náladu nezkazilo, program jsme zvládli. Inspirovali jsme se v navštívených knihovnách i při vzájemném povídání, získali náměty na další práci a opět jsme se ujistili, že naše republika je plná krásných míst. Těšíme se napřesrok, kdy plánujeme vyjet západním směrem.

            Fotky z cesty můžete najít na adrese: http://lida27.rajce.idnes.cz/Hradec_Kralove/

Program:

 

15. 4.          

  8.00           Odjezd z Českých Budějovic (autobusové nádraží)

                    (9.00 Jindřichův Hradec, 10.00 Pelhřimov)

12.00          Oběd

13.30           Návštěva Knihovny města Hradec Králové

15.30           Ubytování v hotelovém domě Academic (http://www.hotelovydum.cz/)

16.30           Procházka po Hradci Králové

18.00          Večerní prohlídka města, večeře a individuální program

 

16. 4.

  8.00          Snídaně v místě ubytování          (k dispozici jsou kuchyňky, ale bez nádobí)

  9.00          Odjezd na hospital Kuks, prohlídka a procházka po okolí

12.00           Odjezd do Dvora Králové, oběd

13.00          Prohlídka Městské knihovny Slavoj ve Dvoře Králové nad Labem

15.00          Návštěva ZOO Dvůr Králové (otevřeno je do 16.00, ale odejít se dá později)

17.00          Návrat do Hradce Králové

 

17.4.

  8.00          Snídaně v místě ubytování (k dispozici jsou kuchyňky)

  9.00          Odjezd do Třebechovic pod Orebem, prohlídka muzea betlémů

10.00        Přejezd do Litomyšli, prohlídka města, čas na individuální procházku

do 18.00     Odtud autobusem zpět se zastávkou po cestě do Č. Budějovic