Jdi na obsah Jdi na menu
 


21. 9. 2021

2021 Zlínsko

 

Za knihovnami a zajímavostmi Zlínska

 

(ve dnech 15. až 17. října 2021)

Po roce a půl odkládání, v nezvyklém podzimním termínu, se spoustou epidemiologických opatření se jihočeští knihovníci a jejich přátelé vydali na další poznávací cestu na Zlínsko. Cesta je tam dlouhá, tak jsme naplánovali přestávku v Jihlavě. Kromě oběda jsme tam stačili navštívit i moc pěknou Městskou knihovnu, která sídlí v historických prostorách bývalého kláštera kousíček od náměstí. Prostory jsou historické, ale vybavení a služby knihovny jsou moderní a „trendy“, včetně tématu udržitelnosti. Občerstvili jsme duch a tělo a pokračovali v cestě do Zlína, města spojeného s Tomášem Baťou. Jeho jméno se prolíná celým městem, všemi institucemi, památníky, budovami, ať jsme se podívali kamkoliv, jméno Baťa na nás vždy vykouklo. Ve Zlíně nás čekali v Krajské knihovně Františka Bartoše, která sídlí v prostorách Baťova institutu 14/15 společně s Muzeem jihovýchodní Moravy a Krajskou galerií výtvarného umění. Typicky Baťovská architektura, otevřené „tovární“ prostory zmodernizované pro krajskou knihovnu nás zaujali především rozlehlostí. Někteří vzpomínali na minulou návštěvu Zlína v roce 2003, kdy knihovna sídlila v budově u parku a zoufale potřebovala víc místa. A dočkala se. Je moderní, otevřenou, volně přístupnou knihovnou, kde se čtenáři mohou cítit dobře a uvolněně. Po prohlídce knihovny jsme se vypravili na nedaleký Baťův mrakodrap a jeho terasu, ze které je výhled na celé město. Poté jsme krátkou procházkou historickým centrem došli na ubytování.

Druhý den ráno nás čekala další zlínská knihovna, knihovna Univerzity Tomáše Bati. Sídlí v nové budově navržené zlínskou rodačkou Evou Jiřičnou a je vidět, že je to opravdu moderní architektura. Studentům je v knihovně jistě dobře. Jen prostory pro zaměstnance v suterénu nás trošku zarazily. Asi mají být zaměstnanci především v prostorech pro uživatele, ne schovaní v kanceláři. Po knihovně jsme vyrazili do kopce navštívit památník Tomáše Bati, který na město zhlíží z vrchu. Zajímavě pojaté připomenutí nejznámější osobnosti města. Po obědě nás už čekala cesta do okolí po památkách. Nejprve nás čekal Svatý Hostýn, možná nejnavštěvovanější posvátné místo zdejšího kraje s bazilikou minor Nanebevzetí Panny Marie, dvěma křížovými cestami (jedna od architekta Dušana Jurkoviče) a dalšími pomníky a zastaveními. V krásném slunečném počasí s barevnými podzimními stromy místo k rozjímání, odpočinku i výhledy do daleka. Další zastávka byla ryze moderní, KOVOZOO ve Starém Městě u Uherského Hradiště. Kdo neviděl, neuvěří, jak jdou ztvárnit zvířata z odpadovému materiálu. Určitě stojí za návštěvu, i mužští návštěvníci si to užili. Cestou do Zlína jsme si ještě jednou připomněli jméno Tomáše Bati a navštívili lesní hřbitov.

V neděli ráno jsme vyrazili směrem k domovu. První zastávkou byl návštěva Živé vody, expozice sladkovodních ryb a archeoskanzen Modrá. Připomínka přírody kolem nás a dávné historie. A nemohli jsme minout asi nejvýznamnější křesťanskou památku Moravy, Velehrad. Odtud jsme namířili směrem k hradu Buchlov. V celé oblasti ale v tomto termínu probíhali hody, takže jsme potkávali mnoho místních v kroji. A ani náš autobus neminula „návštěva“ hodovníků s vínem, zpěvem a muzikou. Velmi příjemná neplánovaná zastávka. A hrad Buchlov uprostřed Buchlovských vrchů a Chřibů s nádherným výhledem do krajiny byl už jen poslední tečkou velmi vydařené, netradiční podzimní cesty za knihovnami a pamětihodnostmi Zlínska.

Program:

 

15.10.            

  7.00              Odjezd z Kaplice, 8.00 České Budějovice (před Mercury), 9.00 Tábor

10.30              Návštěva Městské knihovny Jihlava

11.30            Oběd, poté přejezd do Zlína

15.00              Návštěva Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně

16.30              Prohlídka města

18.00              Ubytování v hotelu Garni Zlín a večer individuální program

 

16.10.

  8.00            Snídaně v hotelu

  9.00            Prohlídka knihovny Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, Památníku Tomáše   Bati, oběd

13.00            Odjezd na Svatý Hostýn, prohlídka poutního místa

15.00            Návštěva KOVOZOO ve Starém městě

17.00            Návrat do Zlína, individuální program a večeře

 

17.10.

  8.00            Snídaně v hotelu

  8.30            Odjezd do Archeoskanzenu a Živé Vody Modrá

11.00            Přejezd na Buchlov, návštěva hradu

13.00            Zastávka a pozdní oběd v Bučovicích

do 18.00      Odtud autobusem zpět do Č. Budějovic

Fotografie z akce jsou dostupné: https://lida27.rajce.idnes.cz/2021_Zlinsko/