Jdi na obsah Jdi na menu
 


10. 5. 2007

2007 Slovensko

Po knihovnách a pamětihodnostech Slovenska

Jaro každoročně znamená pro jihočeské knihovníky výpravu za poznáním - cesta za novými zajímavými zkušenostmi v knihovnách jiných regionů. Stejně jako v loňském roce (Brno,Vídeň), tak i letošní cesta vedla přes Moravu, do blízkého zahraničí - tentokrát byly cílem knihovny ve Vsetíně, Žilině a Martině.

První poznávací zastávka byla v Masarykově veřejné knihovně ve Vsetíně. Vsetínskou knihovnu již Jihočeši na svých toulkách v minulosti navštívili, nyní však byli všichni zvědaví na novou knihovnu !!! Vlídnou průvodkyní po knihovně byla paní ředitelka PhDr. H. Gajdušková, kterou velmi ochotně doplňovaly další kolegyně. Jako vždy se tato knihovna ukázala pro všechny inspirativní - nejen krásným prostředím, ale také svou bohatou činností.

Další navštívená knihovna už byla v zahraničí. Krajskou štátnou knižnici v Žilině přiblížila zvídavým návštěvníkům její ředitelka Mgr. K. Šušoliaková. Vzhledem k tomu, že tato knihovna je "veřejná" a navíc plní "regionální funkce" pro knihovny v nedalekém okolí, byla to zajímavá možnost porovnat současnost v knihovnictví obou států. Mnohé problémy jsou podobné těm našim doma a tak bylo dost námětů k diskusi. Jisté podivení vzbudil fakt, že slovenské pověřené knihovny nezajišťují svým malým knihovnám "výměnné soubory" a že na Slovensku neexistuje grantový program, který by pomohl vybavit knihovny počítačovou technikou a napojit je na internet. Slovenské knihovny jsou nuceny shánět finanční prostředky každá samostatně.

V sobotu dopoledne se celá výprava přesunula do Martina. Návštěva Slovenskej národnej knižnice vzbudila u některých "pamětnic" vzpomínku na první setkání s kompaktními regály - mají je tam stále a dobře jim slouží dodnes.

S provozem i službami této knihovny "zahraniční kolegyně" seznámila PhDr. Darina Janovská. I když je knihovna uvnitř modernizovaná a automatizovaná, zvenku působí omšelým dojmem. Projevuje se zde nedostatek financí. Vše nahradily pohledy z okna studovny - panorama Tater a Malé Fatry.

Několik zájemců se ještě stihlo podívat do Turčianské knižnice v Martině. Pracovní podmínky slovenských kolegyň jsou nezáviděníhodné. Rekonstrukce knihovny probíhá po částech a za plného provozu - podle toho, jak se povede sehnat finanční prostředky. Přijetí však bylo vlídné a přátelské.

Následný program byl relaxační. Každý podle svých možností a schopností. Tak bylo možno spatřit knihovnice, jak se plaví po Váhu na pltích. Jiné zdolaly skalní masiv a "dobyly" hrad Strečno. Společně pak večer korzovaly nově zrekonstruovaným historickým jádrem Žiliny.

Krátké nedělní zastavení v Rajeckých Tepliciach, doplnilo letmý, ale velmi příjemný pobyt na Slovensku.

Daniela Wimmerová

 

Náhledy fotografií ze složky 2007_Slovensko