Jdi na obsah Jdi na menu
 


25. 2. 2015

Zpráva o činnosti 2014

Zpráva o činnosti regionální organizace 03

 – SKIP Jižní Čechy za rok 2014

 

 

Počet členů   :        individuálních                               94   

                            institucionálních                            68

 

Regionální výbor

        počet členů výboru                                         9

dozorčí komise                                               3

počet zasedání                                               4                                                      

 

V regionálním výboru jsou zastoupeny  všechny jihočeské okresy, 1 členka zastupuje okres Pelhřimov, který spadá do Kraje Vysočina a 1 členka zastupuje vysokoškolské knihovny.

 

 

 Realizace plánu činnosti v roce 2014

 

Zájezd - Děčínsko

            Po letech nižšího zájmu o jarní poznávání knihoven a zajímavostí České republiky se členky výboru rozhodly zariskovat a zkusit prodloužit pravidelnou studijní cestu na třídenní. Vše začalo výběrem cíle. Vybrali jsme přírodně zajímavou lokalitu Děčínska, kde jsou dvě nové knihovny – Vědecká knihovna UJEP a Městská knihovna Děčín. Jednak proto, že na Děčínsko je daleko, jednak proto, že se nám nechtělo chvátat domů a nevidět víc z přírodních krás, které jsou tam k vidění, jsme doufali, že třídenní cesta přiláká. Přihlášky nás překvapily. Naplnili jsme nejen plánovaný počet 40 účastníků, bylo nás dokonce 46 a museli jsme přiobjednávat noclehy. Tak už jsme mohli jen doufat, že vše vyjde, jak má a program a počasí nás nezklame.

            Vyrazili jsme v pátek ráno už z Kaplice, kde nastoupila první velká skupina, a po cestě zastavovali pro další účastníky. Poslední účastnice nastoupila až v Praze. Nejen že jsme naplnili celý autobus, ale potěšitelná byla i účast mladších ročníků. A jeli s námi i dva muži!

Ústecká Vědecká knihovna UJEP je moderní knihovna vysoké školy, která čeká především studenty univerzity. Těm pravděpodobně nevadí, že je umístěna až v pátém podlaží. My, když jsme šli ve skupině po schodech, jsme byli překvapeni. Ale velkorysý prosklený prostor byl příjemný. Obhlédli jsme moderní vybavení, selfchecky, 3D scanner, informační kiosky, dostatek studijních prostor i místa na regálech a říkali si, že až na pohledový beton a nepříliš dobře větratelný vzduch to bylo hezké. Cestou zpět jsme navštívili v přízemí umístěnou literární kavárnu a prodejnu knih. Obě příjemně zařízené a vybavené. I v knihkupectví lákalo místo na posezení a možnost začíst se do vystavených knih.

            Ale už byl čas pokračovat směr Děčín. Na knihovnu jsme byli zvědaví, někteří z nás pamatovali bývalou knihovnu v Podmoklech na kopci. Nově postavená je hned na břehu Labe a v loňském roce si hned vyzkoušela odolnost (nebo neodolnost?) proti vodě. Knihovna je hned u mostu k centru města, barevná a nepřehlédnutelná. Působí jako lákavá dominanta nábřeží. Je zajímavá také tím, že k ní patří i turistické informační centrum a veřejné záchody, obojí provozované přímo knihovnou. Její pan ředitel Ladislav Zoubek nás nejprve seznámil se vznikem knihovny, s rozšířením jejích služeb o turistické služby, ale také o spoustu vzdělávacích a kulturních akcí. Asi může hrdě říct, že Městská knihovna Děčín je opravdu kulturní a vzdělávací institucí. Prostory jsou k tomu uzpůsobeny. Kromě půjčoven pro děti a pro dospělé, studovny a čítárny, je v knihovně několik sálů, sálků, studoven, které jsou určeny pro vzdělávací akce. A když se podíváte na web knihovny, nestačíte počítat, kolik akcí se v knihovně koná. I prostory Městské knihovny Děčín jsou prosklené, světlé, stěny a stropy z pohledového betonu. Tady jsou stěny hodně zaplněné výzdobou, takže vypadá zabydleněji. Dobrý nápad bylo zrušení hudebního oddělení a zařazení jeho fondu do půjčoven. Fond je více na očích a zaujme nejen hudební nadšence, ale všechny návštěvníky. A to, že do knihovny se může i s kočárkem, je úžasné.

 Z terasy knihovny jsme se rozhlíželi nejen po Labi, ale i na Pastýřskou stěnu, která se tyčí na protější straně řeky nad městem. Ta byla cílem naší večerní vycházky. Strmá skála nad řekou a nahoře postavená pseudohistorická restaurace je dominantou této strany řeky. Cesta nahoru byla dost náročná, ale zvládli jsme ji všichni. Brali jsme to jako přípravu na výstup k Pravčické bráně, který nás čekal další den. Naštěstí nebyla dlouhá a výhled shora stál za to. A mohli jsme se odměnit v restauraci.

            Druhý den ráno jsme odplouvali lodí od knihovny do Hřenska. Město bylo ještě zahalené do mlhy, ale počasí slibovalo krásný den. A na lodi byly kryté kabiny. Vítala nás hudba, občerstvení, vtipné povídání o okolí, takže plavba patřila k moc hezkým zážitkům. Pluli jsme den před zahájením oficiální sezóny, což bylo možná dobře, v sezóně prý bývá hodně přeplněno. Po výstupu v Hřensku už nás čekala turistická výprava k Pravčické bráně. Času bylo dost, počasí krásné, výstup příjemný, zdaleka ne tak strmý jako předcházející na Pastýřskou stěnu. Ovšem delší. A stál za to. Projít skalami až k Pravčické bráně a nad ní je zážitek. Sokolčí hnízdo, restaurace a turistické centrum přilepené ke skalám, je příjemnou možností odpočinku, posilnění a doplnění informací. Počasí nám přálo, výhledy byly krásné a výstup nebyl zničující. Cesta zpět do Hřenska byla pohodlná a příjemná. Bohužel, když jsme čekali na autobus zpátky do Děčína, přišla bouřka. Naštěstí už nikdo z nás nebyl ve skalách, měli jsme štěstí. V bouřce a dešti jsme se vrátili do Děčína a plánovanou procházku městem odložili po dešti. Prohlídku města jsme začali na zámku a v zámeckých zahradách. Už jsme nešli dovnitř zámku, dorazili jsme pozdě. Zámek byl dlouho sídlem armády, nejprve německé, potom československé a poté i sovětské. Teprve po roce 1990 se začal opravovat a měnit na kulturní a kongresové centrum. Opravy jsou znát i zvenku, krásně upravené zahrady lákají a v růžové zahradě jsme litovali, že růže ještě nekvetou. Hezky upravené je i centrum města. Na náměstí sice historické domy doplňují paneláky, ale to se stává. Děčín ve válce hodně utrpěl a dostavovalo se různě.

            Poslední den nás čekal výlet do České Kamenice, „historického města roku 2005“ a do jeho okolí. Město mělo opravdu historické centrum, některé opravy ještě nebyly dokončeny. Byla vidět snaha a pokračující práce, bylo na co se dívat. Ať už centrum nebo roubenky při cestě z města ukazovaly blízkost německých hranic. Procházkou krásným údolím plným skal jsme došli na místo, které upomínalo na horší stránky naší historie. Došli jsme k areálu Rabštejnské podzemní továrny a bývalého koncentračního tábora. Do podzemí jsme nešli, ale i pohled zvenčí na prostředí a rozlehlost areálu stačil. Představa práce ve vytesaných skálách a celodenního pobytu v podzemí nám stačila. Původně plánovanou procházku jsme zkrátili, došli jsme jen do Jánské, ale viděli jsme další zajímavý kout naší republiky. Cesta domů byla bez problémů, počasí nám celkem přálo, tak snad všechno vyšlo, jak mělo. Díky velkému zájmu máme zase chuť vymýšlet další trasy a těšíme se na další poznávací cesty.

  • Literární Šumava je pro jihočeský a plzeňský region SKIPu již tradiční akcí pokračující již 18 let, konající se v různých lokalitách Šumavy.

 

LITERÁRNÍ ŠUMAVA 2014 VE VOLARECH

     Tradiční akce, která se díky podpoře Ministerstva kultury daří pořádat pravidelně. Místo se mění, mění se i účastníci, ale některé věci zůstávají stejné. Stále se střídá pořadatelství – jedno setkání je v Plzeňském kraji, jedno v Jihočeském. Stále se objevují stejné tváře, i když přibývají nové, dokonce i mladší, zdravé jádro zůstává. Stále téma – Šumava, její podoby, historie, obraz v literatuře a knihovny s ní spojené.

Ve Volarech nás čekalo velmi příjemné uvítání v Městské knihovně, která sídlí v centru města a díky dvěma aktivním knihovnicím, Vlaďce Škrnové a Báře Stehlíkové, a podpoře zřizovatele má výborné výsledky. Prostory má dostatečné, počítačové vybavení také, návštěvníků hodně a díky pěkným akcím i dobré jméno ve městě. O podpoře ze strany zřizovatele svědčí i to, že nás starostka města, paní Martina Pospíšilová, přišla přivítat osobně a díky její podpoře jsme mohli být ubytování v městském hotelu Bobík za velmi výhodných podmínek. Hotel koupilo město Volary, zrekonstruovalo ho a díky spojení s panem Jiřím Stablou jsou v něm provozovány konopné lázně. O těch jsme si také něco poslechli, ale hlavně jsme si je užili. Každý si mohl vyzkoušet zábal, masáž, koupel či jiné nabízené procedury.

Ale téma bylo hlavně literární a knihovnické, takže jsme přivítali volarské autory a nakladatele, Romana Kozáka, Petra Čmerdu a Jaroslava Pulkrábka. Hlavní slovo měl Roman Kozák, vyprávěl o Volarech, vzal nás na kostelní věž, zorganizoval šňupací křest knihy Jaroslava Pulkrábka „Šumavské povídání aneb co v kronikách nenajdete“ a ještě nás všechny rozezpíval a rozesmál. Večer věnovaný šumavské literatuře a historii byl hlavně díky němu vtipný, poučný a velmi příjemný.

Druhý den nás čekalo cestování, dokonce i přes hranice. Hned ráno jsme vyrazili do Kreisbibliothek Freyung, která je partnerskou knihovnou Městské knihovny Prachatice. Přivítala nás její paní ředitelka, paní Nortburga Schreiner, která nás provedla knihovnou a seznámila nás s její činností. Poté nám německý spisovatel Michael Sellner společně se zástupkyní Euroregia paní Jarosch a zástupkyní okresního úřadu Freyung – Grafenau paní Keck představil svou novou německo-českou dětskou knihu Kouzelné stromy věnovanou česko-německým vztahům. Účastníci Literární Šumavy knihu dostali i s osobním česky psaným věnováním. Ocenili jsme příhraniční spolupráci a vraceli se do Čech.

První zastávka byla hned za hranicemi ve Strážném. Prohlédli jsme si pěknou malou obecní knihovnu v krásně opravených prostorách, prošli si obec, obdivovali pietní místo na základech zbořeného kostela a dali si výborný oběd. A byli jsme připraveni na další cestu.

            Popojeli jsme kousek k Soumarskému mostu a prošli se krásnou takřka novou naučnou stezkou Soumarským rašeliništěm. Obdivovali jsme přírodu a užili si krásného dne, který ještě nekončil. Do Lenory, dalšího cíle to byl jen kousek. I tam jsme viděli knihovnu, dozvěděli se něco o historii tohoto koutu Šumavy a podívali jsme se na pomník autora šumavské hymnyAndrease Hartauera. Další zastávkou byly České Žleby a hřbitov, na jehož zdi je pamětní deska Bohumila Hasila, bratra „Krále Šumavy.“ Na putování Šumavou jsme navázali večerní besedou s autorem knihy Návrat Krále Šumavy Davidem Janem Žákem. Téma Šumavy a její historie se prolínalo celým setkáním.

V sobotu dopoledne jsme se rozloučili s Volary a přejeli do Prachatic. Slavnostní přijetí v obřadní síni v Prachaticích starostou města ing. Martinem Malým dalo setkání slavnostní ráz. Pan starosta krátce promluvil o historii a současnosti města Prachatice. Následovala krátká prohlídka centrem Prachatic a Prachatickým muzeem za doprovodu Mgr. Pavla Fencla, ředitele Prachatického muzea. No a kde jinde skončit než v knihovně. Mgr. Hana Mrázová, ředitelka Městské knihovny Prachatice, provedla přítomné historií prachatické a regionální knihovny a pozvala všechny k její prohlídce. Osmnáctý ročník skončil a nám nezbývá než se těšit na příští Literární Šumavu 2015, která se bude konat v Sušici.

 

MALÉ PODZIMNÍ SETKÁNÍ

 

od pátku 5. září do soboty 6. září 2014 v Nové Včelnici

     V letošním roce začalo Malé podzimní setkání knihovníků v Nové Včelnici v městské knihovně slavnostním přivítáním, při kterém předsedkyně regionálního výboru Ivana Troupová předala starostovi města Ing. Karlu Dvořákovi Librosaura, jihočeské knihovnické ocenění příznivcům knihoven. Zaznělo také poděkování dvěma dobrovolnicím, které vydatně pomáhají místní knihovnici: Aleně Kotkové a Marii Štanglové. Z velešínské knihovny byl přivezen prapor jihočeského SKIPu, který zůstane v Nové Včelnici po celý rok. Na krásné zahradě jsme plnili soutěžní úkoly, které pro nás připravily se svou paní učitelkou místní děti - pro toto prosluněné odpoledne proměněné v pohádkové bytosti. Vyzkoušely nejen naše znalosti, ale i šikovnost a smysl pro humor. Před večeří v hotelu Jelen jsme ještě vylezli na věž barokního kostela Nanebevzetí Panny Marie - až mezi zvony. Procházku po městě doplňoval zajímavý výklad o historii i současnosti obce, při němž jsme se např. dozvěděli, že se zde narodili herci Rudolf Hrušínský a Luděk Munzar nebo že založení Nového Etynku se váže k sošce Panny Marie v kostele. Nová Včelnice vznikla totiž sloučením obcí Včelnice a Nový Etynk. Večer nás paní knihovnice a matrikářka v jedné osobě, paní Marie Davidová, seznámila s činností knihovny. Následná diskuse, která se odehrávala nad úžasným pohoštěním doneseným z knihovny, se ostatně také točila kolem knihoven, knihovníků, čtenářů a knih.

S Novou Včelnicí jsme se rozloučili druhý den na nádraží úzkokolejky, která nás dovezla do Jindřichova Hradce. Pospíchali jsme do Domu gobelínů, který sídlí v budově bývalého zámeckého pivovaru. Navazuje na více než stoletou tradici existence gobelínových dílen ve městě. Prohlédli jsme si expozici věnovanou Marii Teinitzerové a dějinám tkalcovství v J. Hradci, seznámili jsme se s technologií ručního tkaní na horizontálním i vertikálním stavu. Ty nejodvážnější z nás si tkaní i zkusily. Užasli jsme nad zručností a trpělivostí restaurátorky gobelínů. Restaurování historických gobelínů je součástí dílny už od 60. let 20. století. Kromě toho zde pořádají kurzy tkaní pro dospělé i pro děti. Na výstavě jsme obdivovaly textilní miniatury výtvarnice a restaurátorky Petry Kolínové. Neméně zajímavá byla návštěva rodinné likérky HILL´s. Dědeček dnešního majitele Radomil Hill patřil k nejlepším likérníkům v Čechách a jeho dílem je i známý jindřichohradecký rum s plachetnicí. I dnes se zde při výrobě likérů dbá na dodržování tradičních receptur a na používání kvalitních surovin.

  Po výborném obědě v Pizzerii Padrino jsme chvátali za slibovaným překvapením, kterým byl emotivní zážitek z unikátní produkce, jejímiž aktéry byly voda, světlo a hudba. Kombinaci světelných efektů a obrazců tvořených kapkami padající vody doprovázenou hudbou jsme zhlédli v pasáži Centrum sv. Florián.

Mgr. Věra Kubátová z knihovny Fakulty managementu VŠE nás provedla historickou částí Jindřichova Hradce. Zastavili jsme se i u empírové budovy Landfrasovy tiskárny, odkud více než sto let vycházely knížky lidového čtení, modlitební knihy i regionální noviny. Paní Kubátová nás potěšila pozdravy od vedoucí fakultní knihovny paní Pavly Přibylové a paní Anny Brabcové, která pracovala v městské knihovně. Vycházka prosluněným městem byla nádhernou tečkou za 21. Malým podzimním setkáním knihovníků. Při překračování patnáctého poledníku si mnozí jistě přáli, aby nás čekalo ještě mnoho tak krásných akcí.

           Akce se konala za podpory Ministerstva kultury ČR

 

 

Jihočeské Klubko  v roce 2014

 

Setkání Klubka 24. 4. 2014 v MěK Pacov

30. 4. 2014

Navzdory mírným komplikacím s dopravou se v krásně zrenovovaném pacovském zámku sešlo 15 děckařek a milými hostitelkami nám byly vedoucí knihovny Lenka Vlachová s kolegyní z dětského oddělení Evou Kalivodovou. Úvodní část programu patřila prohlídce prostor, nejen knihovních ale také zámecké kapli, sálu s freskami, výstavě obrazů a muzeu, kterým nás provedl jeho ředitel Bc. Vlastimil Simota a zaníceně povyprávěl o slavném pacovském rodákovi Antonínu Sovovi. Slíbeným překvapením byla návštěva podzemních prostor zámku a hlavně protiatomového bunkru, kam se prý vejde 200 lidí a ve kterém nyní probíhají hasičská cvičení či výcvik psů - velmi zajímavé, ale rády jsme se vynořily zpět na čerstvý vzduch!

Hlavním bodem tohoto setkání byla regionální přehlídka projektu Kde končí svět. Tentokrát se účastnily pouze 4 knihovny, ale bylo nač se dívat :-)

Kolegyně z Jindřichova Hradce představily výtvarné práce inspirované 15. poledníkem. Páťáci malovali krásná zákoutí  města a leckdy jsme obdivně vzdychaly nad obrázky, kterými by se mohl pochlubit i profesionální výtvarník.

Pozoruhodné byly i obrázky, jež na připravenou síť připnula knihovnice z Milevska. Tentokrát se účastníci inspirovali čísly a příběhy, takže Bylo nás pět, 20 000 mil pod mořem, Klapzubova jedenáctka apod., děti se nebály barev a pro nás to byla pastva pro oči.

Velmi zaujala a nakonec vyhrála knihovna Kamenice nad Lipou - pojala motto projektu: Nejmoudřejší je číslo nejkomplexněji a přihlásila své aktivity do všech kategorií: o společném čtení knih a pohádek s číslem v názvu vyprávěla knihovnice Majka Zbudilová velmi dojemně, na čtení navazují literární soutěže k přečteným knihám a výtvarné ztvárnění příběhu a vše bude korunovat připravovaná dramatizace vybraných pohádek z knihy Františka Hrubína 2x7 pohádek.

 

 

Přehlídku uzavřela prezentace z Plané nad Lužnicí, která představila setkávání se čtvrťáky na téma Vikingové inspirované knihami Runera Jonssona První kniha Vikinga Vika a Druhá kniha Vikinga Vika. Finále si účastníci zažili při Noci s Andersenem.

Program pak pokračoval informacemi ze soutěžní přehlídky OKnA v Hradci Králové, která byla celkem hojně navštívená jihočeskými děckařkami, takže se mohly navzájem doplnit, což je potěšitelné :-) Prezentace jednotlivých soutěžících bude k vidění na webu celostátního Klubka stejně jako informace z jednotlivých doprovodných workshopů.

Kde končí svět - Nejmoudřejší je číslo

Čtenářka knihovny z Kamenice nad Lipou pasovaná na Rytíře Řádu krásného slova v Praze Klementinu

 V úterý 3. června 2014 se v Praze Klementinu konalo slavnostní zakončení 9. ročníku celorepublikového projektu Klubu dětských knihoven SKIP Kde končí svět, jehož podnázev byl Nejmoudřejší je číslo.

V Zrcadlové kapli, největším skvostu Klementina, byly desítky dětí z celé České republiky pasovány turnovskou pasovací družinou a složily tak slib ochrany knížek a čtenářství. Za Jihočeský kraj byla pasovaná na Rytíře Řádu krásného slova naše čtenářka Zuzana Němcová a tím oceněna za nejvíce přečtených knih v charitativním projektu Čtení pomáhá.

Zde se mj. setkala s ilustrátorkou a spisovatelkou Renátou Fučíkovou a známým hercem Vojtou Kotkem, kteří  společně s knihovnicí Danou Kochovou rozšířili řady dosavadních rytířů.

 

 Setkání Klubka 20.-21.6.2014 v Chrástově

V krásné chalupě na Vysočině obklopené ještě krásnější zahradou jsme strávily úžasné páteční odpoledne a sobotní dopoledne v tvůrčí a příjemné atmosféře. Paní domácí Jarka nás přivítala chlebem a solí a nabídla útulné prostředí nabité pozitivní energií k vysdílení starostí i radostí knihovnického života, k inspirativnímu tvoření a předání nápadů.Vše materiálně podloženo Jarčinou vynikající hustou zeleninovou polévkou a neméně vynikajícím gulášem pana domácího i buchtami přes kořeny dovezenými účastnicemi, které se nezalekly komplikovanější dopravy na místo činu a srdnatě potvrdily heslo: když se chce, všechno jde!

 

Spolupráce s jinými organizacemi

 

  • Jihočeská regionální organizace SKIP pokračovala ve spolupráci se zástupci veřejné správy i samosprávy i s knihovnami Jihočeského kraje  - podílela se

na propagaci činnosti knihoven regionu. Pokračovala dobrá spolupráce s krajskou samosprávou

 

  • Jiřina Kostková je členkou předsednictva Spolku pro obnovu venkova (SPOV) 

 

  • Spolek pro obnovu venkova – Jiřina Kostková se pravidelně zúčastňuje jednání, kde propaguje činnost knihoven. V tomto roce zastupovala také SPOV v krajském kole v hodnotitelské komisi soutěže Vesnice roku.

 

Společný seminář Jč Regionální organizace SKIP a Jč SPOV.

ROK RODINY - KOVÁŘOV 2014

 Setkání jihočeských starostů a knihovnic v roce 2014 v obci Kovářov u Milevska.

 Uskutečnil se již třetí seminář starostů a knihovnic Jihočeského kraje. Již tradiční pořádání společného semináře pro zřizovatele knihoven – starosty nebo starostky a jejich knihovnice uspořádal Jihočeský Spolek pro obnovu venkova (SPOV) a jihočeská regionální organizace profesního spolku Svazu knihovníků a informačních pracovníků (SKIP) a MAS (malé akční skupiny – konkrétně Místní akční skupina Střední Povltaví), Ministerstvo zemědělství a obec Kovářov.

První předchozí setkání se uskutečnilo v červenci 2012. Byl uspořádán první společný seminář v Chelčicích - Kam kráčíte (Quo vadis) – jihočeské knihovny a jihočeský venkove?.

Druhé setkání v roce 2013 se konalo v obci Novosedly nad Nežárkou a téma semináře: Komunální informatorium – aneb rodina a venkov.

Letošní seminář se uskutečnil ve dnech 10. a 11. července 2014 v obci Kovářov u Milevska.

Ubytováni jsme byli přímo na břehu Orlické přehrady – v areálu Marina Orlík v pěkných apartmánech.

Semináře se zúčastnilo okolo 35 zástupců obcí a knihoven z Jihočeského kraje.

A co bylo na programu semináře?

Letos jsme se zabývali aktivitami k vyhlášenému ROKU RODINY.

První blok prezentací se týkal práce se seniory např. Volnočasové aktivity pro seniory (Domov pro seniory v Kaplici), Virtuální univerzita 3. věku (Městská knihovna v Písku), Zajištění výkonu regionálních funkcí knihoven (Mgr. V. Pillerová z NK Praha), MAS (Malé akční skupiny) a jejich činnost v roce 2014, Program obnovy venkova v Jihočeském kraji…

Odpolední program byl rozdělen na dvě části.  Blok pro knihovníky byl věnován – setkání absolventů rekvalifikačních kurzů Knihovna-informační centrum obce, od jehož realizace uplynulo 10 let. Navštívili jsme Obecní knihovnu v Kovářově, kde jsme se seznámili také s historií a současností obce. Absolventky kurzu pohovořily o využití získaných poznatků z kurzu ve své praktické činnosti v knihovnách.

Absolventi rekvalifikace byli také úspěšní v rámci soutěže Vesnice roku – ocenění Jihočeská knihovna roku. A to Sepekov (2002 – získala i celostátní ocenění Knihovna roku), Horní Stropnice (2003), Božetice (2005), Besednice (2006) a Křemže (2014).

Část odpoledního programu pro starosty, jehož garantem bylo Ministerstvo zemědělství, navazovalo na aktivity Celostátní sítě pro venkov, která se zaměřuje na zlepšení kvality života ve venkovských oblastech – Za lepší venkov.

Společně jsme pak navštívili nedaleko Kovářova zážitkové centrum Zeměráj, které je umístěné na ploše 9 hektarů. Najdete zde více než stovku různých her, hlavolamů a dobrodružných úkolů podporujících kreativitu, pozornost, zručnost, obratnost … Jsou zde interaktivní programy v reálně ztvárněném prostředí vesnice z období raného středověku, můžete si projít přírodní stezku s mnoha zábavnými i naučnými úkoly a vyzkoušet si svou fantazii v herních výstavních prostorách. Hodiny a hodiny zde mohou děti běhat, přelézat, vymýšlet, tvořit a objevovat. Krásu české přírody a historie zde vnímáte nejen zrakem a sluchem, ale také prostřednictvím svých bosých nohou, všeho se můžete dotknout, vše si vyzkoušet, ochutnat, procítit….. I když v závěru naší prohlídky začalo pršet, všem se zde líbilo a odnesli si velký zážitek.

Po společné večeři následovalo společné neformální posezení starostů, starostek a knihovnic.

Páteční dopoledne začalo programem s informací o  Programu obnovy rodiny o setkání v Lukách nad Jihlavou. Další byla prezentace o zajímavém projektu TOULAVA – o zajímavých turistických destinacích, náměty na výlet, poznávání krás přírody, turistické zajímavosti … Po té jsme vyrazili na rozhlednu Onen Svět, kde jsme se rozhlédli po okolní přírodě a krajině, rozhledna leží na pomezí Jihočeského a Středočeského kraje.

Odtud jsme se vrátili do místa svého ubytování – Marina Orlík, kde jsme společně poobědvali. Po obědě byl celý seminář zakončen příslibem  dalšího  uskutečnění dalšího ročníků semináře – tradice setkávání jihočeských zástupců samosprávy a knihovnic.

 

  •  Knihovna roku 2014 – krajská kola

V jihočeské  krajské hodnotící komisi soutěže Vesnice rokubyla v tomto rocekomisařkou za SKIP Jiřina Kostková.

Krajského kola soutěže se letos zúčastnilo 42 obcí. Nejlepší jihočeskou vesnicí byly vyhlášeny Úsilné (okres České Budějovice).

 

Účast na dalších akcích SKIPu

Co venkovské knihovny umějí a mohou (18. - 20. září 2014 v obci Ratíškovice, městě Hodonín a okolí)

  • Procházka městem Hodonín, Mikulčice (slovanské hradiště)
  • Prezentace obce Ratíškovice, DVD ze setkání 2013ve Vavřinci
  • Odborný program: Obecní knihovna a zachování kulturních tradic
  • Vystoupení folklorního souboru, ukázka slováckého verbuňku, jízda králů…
  • Prezentace knihy Tradice houbaření v ratíškovické Dúbravě
  • BiblioEduca- Knihovna jako vzdělávací instituce
  • Knihovna  a naše kořeny v obci
  • Prezentace knihovny Dr. E Bořického v Milíně (Knihovna roku 2013)
  • Výlety po zajímavostech – Buchlovice, prohlídka knihovny a muzea,

Velehrad (varhanní koncert), Staré Město….

 

 

Čtenář roku 2013

 

BŘEZEN MĚSÍC ČTENÁŘŮ 

 

 

                Nejlepší čtenářská rodina celé České republiky je z Jindřichova Hradce!

Vítězná rodina za Jindřichův Hradec, Jihočeský kraj a za celou Českou republiku je rodina Nymburských.

Městská knihovna v Jindřichově Hradci se připojila k celorepublikové propagační akci "Nejlepší čtenářská rodina“, kterou vyhlašuje a koordinuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky (SKIP) v rámci projektu "Březen - měsíce čtenářů". Základním kritériem soutěže byla rodina, která často navštěvuje knihovnu (její samostatní členové či společně celá rodina), rádi se účastní aktivit své knihovny a alespoň 1x měsíčně si vypůjčí knihy domů. Cílem této celostátní aktivity je posilovat společenský význam a prestiž četby a také ocenit nejvěrnější čtenáře.

Za Městskou knihovnu Jindřichův Hradec byla do této soutěže vybrána rodina Nymburských z Jindřichova Hradce. Uvedená kriteria splnili a počet jejich výpůjček dosahoval prakticky 500 výpůjček za rok 2013. Rodina Nymburských se stala zároveň vítězem za Jihočeský kraj a absolutním vítězem celostátním, tedy byla vybrána jako nejlepší čtenářská rodina za celou ČR! Pro naši knihovnu a celé naše město to je krásný úspěch a velmi nás těší, že nejpilnější čtenáři jsou právě z Jindřichova Hradce!

Slavnostní odpoledne s vyhlášením a oceněním vítěze za jindřichohradeckou knihovnu a za vítězství v Jihočeském kraji proběhlo 25.3.2014 v Městské knihovně Jindřichův Hradec za účasti vítězné rodiny Nymburských, vedení knihovny,  starosty města Jindřichova Hradce Ing. Stanislava Mrvky a vedoucí odboru kanceláře starosty JUDr. Jany Říhové. Rodina Nymburských obdržela zajímavé a hodnotné ceny, roční registrace v knihovně zdarma a dále elektronickou čtečku knih od partnera soutěže McDonald´s kreditem na nákup elektronických knih a další ceny jako odměnu za jejich věrnost knihovně.

Jako celostátní vítěz byla rodina Nymburských představena v přímém přenosu České televize 8.4.2014 v rámci předávání cen Magnesia Litera 2014. Pro výherce jsou připraveny atraktivní ceny od pořadatelů a partnera soutěže.

Rodině Nymburských gratulujeme a přejeme, aby je čtení stále bavilo, zůstali našimi věrnými čtenáři a nacházeli u nás stále dostatek zajímavých knih, akcí a besed.

 

 

 

 

 

 

Hospodaření regionální organizace za rok 2014

 

Příjmy v roce 2014:

  • za účastnické poplatky na akcích                      116 500,- Kč
  • za členské příspěvky                                               110 400,- Kč
  • příspěvek z MK dotace na  vzdělávací akce          46 000,- Kč
  • Úroky                                                                3,99 Kč

Příjmy celkem:                                272 904,- Kč

 

 

Výdaje v roce 2014:

 

  • Za akce SKIP ( zájezd, LŠ, MPS, Klubko)           111 486,- Kč
  • Odvod členských příspěvků                              68 200,- Kč
  • Příspěvky na akce dotace MK                                    46 000,- Kč
  • Cestovné (VV)                                                            336,- Kč
  • Poplatky bance                                             1 258,- Kč
  • Příspěvky Jč SPOV                                          2 000,- Kč

 

Výdaje celkem                                                    229 280,- Kč

 

 

Konečný stav financí v roce 2014:

Celkem:   49 829,51 Kč 

V hotovosti: 11.679,- Kč

Na účtu       38 150,51 Kč  

 

Sekce a kluby

 

·        Členka našeho výboru je členkou Klubu vysokoškolských knihovníků (I.Treybalová) a  členkou Sekce veřejných knihoven, podsekce Venkovské knihovny (D.Wimmerová),  podílí se aktivně na činnosti těchto sekcí.

 

 

Informace o činnosti

 

  • své činnosti informujeme pravidelně v regionálním tisku a v časopise Bulletin  SKIP. Pravidelně je v průběhu roku doplňována spolková kronika regionální organizace. Již máme 18  alb,  které dokumentují naši činnost. Kroniky při našich akcích prezentujeme
  • pravidelně  aktualizujeme  své webové stránky, kde jsou informace o naší činnosti a akcích   https://jihoceskyskip.estranky.cz/

 

  • Jč SKIP má vlastní elektronickou konferenci, jsou v ní zahrnuti všichni členové (individuální i institucionální), kteří mají e-mail. Všichni jsou zároveň i členy celostátní elektronické konference SKIP. Adresáře obou konferencí jsou průběžně aktualizovány.

Zpracovala: Ivana Troupová

Dne 8.12.2014